För varmt eller kallt i lägenheten?

Det första du bör göra är att få fram ett så korrekt temperaturvärde som möjligt. Det gör du bäst genom att lägga en termometer i mitten av rummet, ca en meter från golvet. Är temperaturen för hög? Då kan du skruva ned vreden på radiatorerna, medsols. Men tänk på att:

  • Det tar oftast lite tid för temperaturen i lägenheten att ändras.
  • Var noga med att inte skruva för mycket. Dels blir det för kallt, dels försvårar det arbetet med att sedan hitta en jämvikt man blir nöjd med.

– har du kallt i lägenheten? här kommer tips på enkla saker du kan göra själv!

Det mest grundläggande.

Kontrollera att vreden på radiatorerna är uppvridna till max, det vill säga så långt det går moturs. Se även till att alla fönster och dörrar är stängda. Om du vill vädra så är det bättre ur energisynpunkt att öppna helt under en kort stund så att luften byts ut snabbt. Detta istället för att ha dörrar eller fönster på glänt under längre tid.

Placering av möbler.

Radiatorerna avger värme både genom att luft värms upp och cirkulerar i rummet, samt genom strålningsvärme. Om man till exempel har en stor soffa som står framför radiatorn så hindras både luft att cirkulera och strålningsvärmen att nå ut i rummet. Så, se till att det är fritt någon meter framför radiatorn, samt att termostaten (om det sitter en sådan) inte är täckt av gardinen. Gardinen kan nämligen fungera som isolering för termostaten som då tror att det är tillräckligt varmt i rummet och därför stänger av värmen.

Leta efter eventuella värmeläckage.

Kontrollera om det drar kall luft från fönster- eller dörrspringor. Denna typ av läckage kostar pengar och försämrar komforten i din lägenhet. Om du upptäcker läckage, ta då upp det med fastighetsägaren eller styrelsen i bostadsrättsföreningen. Då kan de göra en bedömning om hur man vill gå vidare. Det är dock inte ovanligt att fönster eller dörrar är utrustade med spaltventiler i mitten på överkanten. Dessa ingår i fastighetens ventilationssystem och ska vara öppna för att bibehålla ett hälsosamt inomhusklimat.

Undersök radiatorn.

I många fall kan hela eller delar av radiatorn vara kall. Det betyder inte per automatik att det är fel på den. Olika komponenter och inställningar i värmesystemet verkar för att rumstemperaturen ska vara rätt. Detta kräver i vissa fall att radiatorn inte är varm. Det viktigaste är att du är nöjd med rumstemperaturen.

Ha tålamod.

När man gjort en temperaturändring så kan det ta upp till ett par dagar innan temperaturen stabiliserats efter de nya förutsättningarna. Ha därför tålamod. Om du har följt instruktionerna utan att bli nöjd med inomhustemperaturen så gör du en felanmälan till fastighetsskötaren. Eller till oss på QSEC, om vi har utfört arbete med värmen i huset. Gör bara en serviceanmälan, så kontaktar vi dig omgående för att åtgärda problemet.

Vill du få fler tips eller hjälp av erfarna energiproffs?

Hör gärna av dig till oss på QSEC. Vi är proffs på energioptimering, svarar på alla era frågor och är alltid bara ett samtal bort. Boka även gärna en kostnadsfri förstudie så får ni reda på alla era energismarta möjligheter. Ni kan även läsa mer under våra tjänster.

tyck till om oss!

Kontakta oss